5. Kinderparticipatie bij scheidingszaken

Marieke Lips, Kindbehartiger, jurist Familie- en Jeugdrecht, bijzondere curator, ontwikkelaar recht uit mijn hart. Eigenaar KidsInbetween en directie Beroepsorganisatie Kindbehartiger.Werkvorm: Lezing en casus behandeling
Leeftijdscategorie: Minderjarige kinderen tot 18 jaar 
Doelgroep: Mediators, orthopedagogen, therapeuten, juristen, advocaten, coaches – een ieder die meer wil weten of de positie van kinderen en hoe kinderparticipatie binnen scheidingszaken voorop kan worden gesteld.
Leerdoelen:

  • Inzicht in de rechtspositie van minderjarigen bij scheiding.
  • Inzicht in de rechten van kinderen vanuit het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van het Kind.
  • Inzicht over het ontstaan van de rol van de Kindbehartiger en wat deze figuur kan betekenen voor kinderen.
  • Inzicht in de verschillen in de rol van de bijzondere curator en die van de Kindbehartiger.
  • Inzicht over kind-inclusie en wat de Raad van Kinderen hierbij kan betekenen.

Tijdens de deelsessie wordt geoefend met casuïstiek. Door Marieke Lips wordt ingegaan op kinderparticipatie bij scheidingszaken. Marieke Lips is bedenker van het functieprofiel van de Kindbehartiger en Kindbehartiger via haar eigen praktijk KidsInbetween. Vanuit haar studie Nederlands Privaatrecht met een minor Jeugdrecht is zij zich gaan inzetten voor kinderen en hun rechten. Marieke is naast Kindbehartiger en jurist Familie- en Jeugdrecht, onder andere gespecialiseerd in de rol van de bijzondere curator in Jeugdzaken, in systemisch werk en zelfstandig docent. Zij weet vanuit het werkveld waar kinderen tegen aanlopen en hoe er nog te vaak over de hoofden van kinderen heen beslissingen worden genomen, dan wel dat kinderen te verantwoordelijk worden gemaakt voor het afgeven van hun stem.


Vragen staan tijdens de deelsessie centraal over op welke wijze kinderen hun stem kunnen afgegeven over beslissingen die hen aangaan, welke rechten kinderen hebben, hoe het Internationaal Verdrag inzake de Rechten van Kinderen zich verhoudt tot het Nederlands recht alsmede hoe we met elkaar kunnen bijdragen aan meer kind-inclusie en een kindvriendelijker systeem rondom scheiden.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.