1. Inzet van bijzondere curatoren in de rechtspraak

Mr. Nicolette Plat, werkzaam als advocaat en bijzondere curator bij Knuwer advocaten te Den Helder en tevens contactpersoon van de Werkgroep voor Jeugdrechtadvocaten Alkmaar.

Werkvorm: lezing waarbij op een interactieve manier kennis  wordt overgedragen
Doelgroep: een ieder die betrokken is bij kinderen in (juridische) conflictsituaties
Leeftijdscategorie: alle leeftijden
Leerdoel: inzicht krijgen in de werkwijze van de bijzondere curator en de ethische en juridische vraagstukken die daarbij komen kijken.

Nicolette Plat is sinds 2003 werkzaam als advocaat. Zij heeft zich gespecialiseerd in het jeugdrecht. In die hoedanigheid heeft zij dagelijks te maken met kwetsbare kinderen die vaak op jonge leeftijd al veel hebben mee gemaakt. Kinderen die zich bezig houden met ingrijpende levensvragen en betrokken zijn bij gerechtelijke procedures.

Nicolette vindt dat er in gerechtelijke procedures veel óver de kinderen wordt gesproken maar te weinig mét de kinderen. Zij meent dat het belangrijk is dat er meer naar de kinderen geluisterd wordt. Kinderen hebben een stem en die mag gehoord worden, maar wat te doen als dit conflicteert met het standpunt van zijn gezaghebbende ouder(s) of (gezins)voogd?

In deze deelsessie zal Nicolette Plat u een kijkje achter de schermen van de bijzondere curator geven. Zij zal u aan de hand van aangrijpende anekdotes vertellen over haar werkzaamheden als bijzondere curator. Nicolette zal daarbij in gaan op het proces van de  benoeming tot bijzondere curator tot het uitbrengen van een advies. Stil zal worden gestaan bij vragen als:

  • hoe komen kinderen eigenlijk aan een bijzonder curator?
  • wat kan een bijzondere curator voor kinderen betekenen?
  • wat gebeurt er als de rechtbank je belt om als bijzondere curator aan de slag te gaan?
  • hoe kom je tot een weloverwogen advies?
  • wat doet de rechtbank met het advies?
  • waar ligt de scheidslijn tussen de werkzaamheden van de Raad voor de Kinderbescherming en die van de bijzondere curator?

Na de deelsessie weet u wat een bijzondere curator voor een kind kan betekenen en met welke dilemma’s een bijzondere curator te maken krijgt om tot een gedegen advies te komen.
Reacties op dit artikel:


- Nog geen reacties

Uw reactie, mening:
Vul het volgende veld niet in:
Naam:
Email:
Bericht:

Uw reactie is niet anoniem. Uw IP adres zal worden opgeslagen.